Σύνοδος ΝΑΤΟ: “Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

«Κλείδωσε» η συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση θα γίνει αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες. Η συνάντηση θα είναι σύντομη.

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με 32 μέλη, μετά και την προσθήκη της Σουηδίας, η τελευταία του Γενς Στόλτενμπεργκ, που θα αντικασταθεί από τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε, η πρώτη του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, και η αγωνία πολλών αν θα είναι η τελευταία όπου τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί ο Τζο Μπάιντεν. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που ξεκινάει τις εργασίες της σήμερα στην Ουάσινγκτον, γιορτάζοντας παράλληλα και την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυσή της.

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο οι αμυντικές δαπάνες και η ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας
Η Σύνοδος αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει μετά την επίθεση που δέχθηκε από τη Ρωσία, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για περαιτέρω ενίσχυση προς το Κίεβο. Στην ατζέντα της είναι επίσης η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τέσσερις εταίροι Ασίας – Ειρηνικού – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες, που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η Ελλάδα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζουν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.