ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Όχι στα δημοψηφίσματα, αντικατάσταση οργάνων και αιχμές για Τσίπρα

Στην αντεπίθεση πέρασε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την νέα παρέμβαση στελεχών του κόμματος, πολλοί από τους οποίους συμπεριλαμβάνονται στους λεγόμενους «87».

«Μόνο μέσω Καταστατικού συνεδρίου οι αλλαγές όχι μέσω δημοψηφισμάτων», απάντησε στις προτάσεις τους, παραπέμποντας στο καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τοποθέτησε στο πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

«Πάμε όλοι μαζί να βρούμε τις λύσεις» παραίνεσε στην πρωτολογία του τα μέλη της ΚΕ, απαντώντας την ίδια στιγμή «όχι σε όλα» όσα ζήτησαν με την επιστολή τους πολλά στελέχη, λίγο πριν την εκκίνηση των εργασιών της συνεδρίασης.

Έκανε επανειλημμένες εκκλήσεις στην ενότητα, διευκρινίζοντας πως –με εξαίρεση τα δημοψηφίσματα– οι προτάσεις του επιδέχονται ζύμωσης, διαβούλευσης και αλλαγής. Ενδιαμέσως πάντως, αναφέρθηκε στους 87 και τις μομφές τους κατηγορώντας τους για «υποκρισία».

Επέμεινε στην άρνηση για συγκλίσεις στο όνομα της κεντροαριστεράς, προειδοποιοώντας –εμφανής αιχμή για τον Αλέξη Τσίπρα– πως «δεν θα επιτρέψει τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από κανέναν, όποιος και αν είναι αυτός».

Μιλώντας για κόμμα που πάσχει και δεν είναι κανονικό κόμμα εξουσίας, ο κ. Κασσελάκης πρότεινε την κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής με αντικατάταστασή τους από άλλα όργανα και “πέταξε το γάντι” στην εσωκομματική αντιπολίτευση, υπονοώντας ότι από τη στάση τους –και στη σημερινή ΚΕ– θα φανεί εάν είναι υποκριτικές οι διαφωνίες τους. Δεν αναγνώρισε άλλωστε ότι υπάρχει έλλειμμα  συλλογικότητας και συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων, και διαμήνυσε ότι σέβεται τη διαφορετική άποψη και τις διαφωνίες αλλά «δεν θα επιτρέψει να μην κοιτάζουν όλοι στην ίδια κατεύθυνση».

Αναλυτικά οι αλλαγές

Σαρωτικές αλλαγές συνολικά στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε λοιπόν ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως το κόμμα πάσχει και πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Συγκεκριμένα είπε:

«Πρώτον, να καταργήσουμε τις “Οργανώσεις Μελών (ΟΜ)” ενεργοποιώντας τις “Δημοτικές Επιτροπές Μελών”, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακές συνελεύσεις μελών, επιφορτισμένες με:

τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος,
τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και
τις Προκριματικές Εκλογές.
Δεύτερον, να καταργήσουμε τις “Νομαρχιακές Επιτροπές”, ενεργοποιώντας τις “Περιφερειακές Επιτροπές Μελών”.

Τρίτον, να αντικαταστήσουμε την “Κεντρική Επιτροπή” με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές και 20 Αναπληρωτές Συντονιστές, των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) καταρτίζοντας και αποτιμώντας, το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος,

Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan) και
Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης,
και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία,

θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις,
θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος,
θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών και
θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

Τέταρτον, στη θέση της “Πολιτικής Γραμματείας”, προτείνω το “Πολιτικό Συμβούλιο Μελών”, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

τον Πρόεδρο,
τον Γραμματέα,
τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος,
τον Επικεφαλής της Κ.Ο., (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής),
τον Γραμματέα,
τον Διευθυντή της Κ.Ο.,
εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50%, των βουλευτών της Κ.Ο. και
εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50%, των συντονιστών των Τμημάτων.
Πέμπτον, προτείνω την “Εθνική Συνέλευση Μελών” (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια, και στην οποία θα μετέχουν,

σύνεδροι σε ποσοστό 10% και
μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.
Αυτά πρέπει να συζητήσουμε. Σε αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε από τώρα μέχρι το Καταστατικό μας Συνέδριο, το οποίο προτείνω να γίνει το πρώτο σ/κ του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστατικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53».

Για την Κεντροαριστερά, ο κ. Κασσελάκης πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ «να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου», λέγοντας ότι «σοβαρή πολιτική δεν μπορεί δυστυχώς να είναι ο κατάλογος των επιθυμιών μας. Είναι πάντα πιο πολύπλοκο».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η εποχή της υποκρισίας τελειώνει εδώ στο κόμμα, ενώ επέμεινε ότι η συζήτηση για συνεργασίες πρέπει να γίνουν από τη βάση και την κοινωνία, γιατί πολιτικές συγκόλλησης θα οδηγήσουν σε τραγέλαφο.

Όπως τόνισε, «Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων», υπογράμμισε, αποκλείοντας για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο συμφωνιών «πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα», το οποίο χαρκτήρισε «ανήθικο» και «ατελέσφερο».

Αναφερόμενος στην πρόταση του για συνεργασίες στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου, έφερε ως παράδειγμα τις προτάσεις νόμου που έχει ήδη δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και «παρήγαγαν αποτέλεσμα», ενώ ο πρωθυπουργός «κρύβεται» και «δεν τις φέρνει στη Βουλή».

«Γιατί το χρήμα μπορεί να κερδίσει την αλήθεια μία και δύο φορές. Αλλά δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα ιστορικό προηγούμενο που οι ψεύτες κέρδισαν για τρίτη φορά την κοινωνία, ιδίως όταν απέναντί τους συνάντησαν μία αξιόπιστη πρόταση που κατοχυρώνει τα συμφέροντα των πολλών και περιστέλλει την αντικοινωνική δράση των κάθε λογής συμφερόντων που κινούν τις ηγεσίες- μαριονέττες», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα, με «κοστολογημένες» και επιστημονικά άρτιες προτάσεις νόμων, από την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους μέχρι την «καθολική αλλαγή του ΕΣΥ» και την περιβαλλοντική κρίση.

«Κι αυτά θα συμβούν άμεσα, δημιουργώντας μια πεντάδα πολύ ισχυρή που θα εξωθήσει μια αποτυχημένη κυβέρνηση στα όρια της αντοχής της, εάν υποστηριχτούν πραγματικά και χωρίς προσκόμματα κι από τ’ άλλα προοδευτικά κόμματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας»

Ο κ. Κασσελάκης αφού απηύθυνε στους ακροατές το ερώτημα αν «είναι άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα ένα κανονικό κόμμα εξουσίας;», αποφάνθηκε ότι «δεν είναι» και ότι «το διέκριναν σωστά οι ψηφοφόροι το 2019, φωνάζοντας ‘Αλλάξτε τα όλα’» και για τον ίδιο λόγο τον «γκρέμισαν στο 17,8%».

«Όπως όμως αποδείχθηκε, είχαμε τεράστια φθορά, επειδή ακριβώς η κομματική νομενκλατούρα έδινε καθημερινά μάχες χαρακωμάτων για τη δική της επιβίωση, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων την απαίτηση να τα αλλάξουμε όλα», είπε και επιτέθηκε για ακόμα μία φορά σε αυτούς που «φεύγοντας πήραν μαζί τους και τις βουλευτικές τους έδρες, ωστόσο πλέον έχουν απωλέσει κάθε νομιμοποίηση, όχι μόνο ηθική, αλλά και πολιτική».

«Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να βιοπορίζεσαι», διαμήνυσε ο κ. Κασσελάκης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε έξι προκλήσεις, που χρειάζονται «άμεσα πειστικές απαντήσεις». Αυτές είναι: η πλήρης μεταρρύθμιση του κράτους δικαίου, η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και η προστασία των εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη. Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε χιλιοστό εθνικής κυριαρχίας και θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την δημιουργία τετελεσμένων που θα ζημιώνουν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα», υπογράμμισε όσον αφορά τα εθνικά θέματα.

Κάνοντας μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο ο κ. Κασσελάκης, είπε πως δεν ήταν το «επιθυμητό», αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ «διατήρησε τη δεσπόζουσα θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρθηκε αρχικά στην οικονομική κατάσταση του κόμματος, τονίζοντας πως «εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας».

Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε σε μια αναλυτική περιγραφή των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατέληξε στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής.

«Έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά μέσα του κόμματος», είπε, προαναγγέλλοντας νέα Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα για «να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν».

Επιπρόσθετα, εκτίμησε πως αν και το «σύστημα προπαγάνδας Μητσοτάκη κάθε μέρα, επινοούσε έναν νέο τρόπο να δολοφονήσει την αξιοπιστία του» και ο ίδιος έκανε «λάθη», που αφορούσαν την «υπερπροβολή» της προσωπικής του ζωής, παρ’ όλο που ο σκοπός του ήταν η «απόλυτη διαφάνεια».

«Ήταν άραγε λάθος μου ότι δημοσίευσα το Πόθεν Έσχες για να μην αφήσω να σέρνεται το ψέμα αναπάντητο; Εκλογικά ίσως ήταν. Ηθικά όμως δεν ήταν», είπε και κάλεσε «τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του να δημοσιοποιήσουν τις δηλώσεις τους  όλοι μαζί, αύριο» και «όχι το 2025 μετά τον έλεγχο από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες».

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και σε «μη αποδεκτές για κόμμα εξουσίας οργανωτικές αδυναμίες» που είχαν επιπτώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας την ανάγκη για «εξορθολογισμό και ανανέωση».

«Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου», είπε εμφατικά και ζήτησε «με την ευκαιρία αυτή», «να τελειώνει αυτό το πανηγύρι που ρίχνει νερό στο μύλο του Μητσοτάκη».

Αρνήθηκε ότι τιμώρησε κάποιον «τάχα για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων» και υπογράμμισε με νόημα πως το κοινό συμφέρον επιβάλλει «συντροφικότητα και συλλογικότητα».

«Ακούω τους πάντες, καρτερικά, όσο σκληροί και να είναι μαζί μου. Και δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει bullying σε οποιονδήποτε στο όνομά μου», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε κάθετα ότι δεν θα επιτρέψει «σε κανέναν –όποιος κι αν είναι– να βλάψει το κόμμα».