Oι Άγγλοι πανηγύρισαν στη… ρώσικη ρουλέτα (highlights)

Οι Ελβετοί έβαλαν δύσκολα στα “τρία λιοντάρια” που παρουσίασαν και πάλι προβληματική εικόνα, ωστόσο κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1-1 στην κανονική διάρκεια και με 5-3 να πάρουν την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι.

Πολύ σκληρή για να “πεθάνει” η Αγγλία. Μπορεί το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να μην έχει πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης στο Euro 2024, αλλά έστω και με δυσκολία έχει καταφέρει να βρίσκεται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η Ελβετία το πάλεψε, έφθασε κοντά στο να γράψει ιστορία, ωστόσο “λύγισε” από ένα χαμένο πέναλτι και φεύγει από την Γερμανία με ψηλά το κεφάλια. Οι Άγγλοι πηγαίνουν στο Ντόρτμουντ την Τετάρτη (10/2) για τον ημιτελικό απέναντι σε Ολλανδία ή Τουρκία.

Ο αγώνας

Αναγνωριστικά ήταν τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, με τις δύο ομάδες να δίνουν ξεκάθαρα βάση στην αμυντική τους λειτουργία, μιας και το διακύβευμα της πρόκρισης στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης ήταν αρκετά μεγάλο. Η Αγγλία είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, κυκλοφορούσε την μπάλα, αλλά δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους απέναντι στην καλά οργανωμένη ελβετική άμυνα. Και οι δύο ομάδες προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για κάτι καλό επιθετικά, ωστόσο δεν μπορούσαν να πλησιάσουν εύκολα την αντίπαλη εστία. Τα “τρία λιοντάρια” προσπάθησαν να απειλήσουν με μακρινά σουτ των Ράις και Μάινου, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις η μπάλα κόντραρε πάνω σε σώματα αμυντικών. Στο 22′ ο Κέιν είχε την ευκαιρία να ανησυχήσει τον Ζόμερ, όμως δεν έπιασε καλά την κεφαλιά και η μπάλα έφυγε μακριά από το αντίπαλο τέρμα. Ο Σάκα ήταν από τους πιο δραστήριους παίκτες του γηπέδου και στο 45′, αφού απέφυγε τον Έμπισερ, μπήκε στην περιοχή και έκανε το γύρισμα προς τον Μάινου, τον οποίο σταμάτησε με εντυπωσιακό τάκλιν ο Τζάκα. Κάπως έτσι πέρασε το πρώτο ημίχρονο, χωρίς φάσεις, με τις δύο ομάδες να μην ρισκάρουν και σίγουρα αυτά τα 45 λεπτά θα ξεχαστούν γρήγορα.

Καλύτερος ο ρυθμός του αγώνα με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και στο 51′ ήρθε η πρώτη τελική στην εστία στο παιχνίδι, στην πρώτη φορά που φάνηκαν απειλητικοί οι Ελβετοί. Πάσα του Τζάκα στον Εμπολό στην περιοχή, αυτός γύρισε το κορμί του και έκανε το σουτ, αλλά ήταν αδύναμο και ο Πίκφορντ μπλόκαρε εύκολα την μπάλα. Έξι λεπτά μετά, η Ελβετία προσπάθησε να απειλήσει εκ νέου την εστία των Άγγλων. Ο Ροντρίγκες έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, Εμπολό και Κόνσα μονομάχησαν στον αέρα και ο πρώτος δεν έπιασε την κεφαλιά όπως θα ήθελε, με τον Πίκφορντ να μην έχει κανένα πρόβλημα να καθαρίσει τη φάση. Οι παίκτες του Μουράτ Γιακίν ήταν καλύτεροι στο δεύτερο ημίχρονο, ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, πιέζοντας τους Άγγλους, που σ’ αυτό το κομμάτι του αγώνα περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο. Μετά από γύρισμα του Εντόι και κακή απομάκρυνση του Στόουνς, ο Εμπολό από κοντά με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 στο 75′. Άμεσα όμως η Αγγλία ανέβασε στροφές και πέντε λεπτά αργότερα βρήκε την ισοφάριση. Ο Σάκα με μακρινό σουτ κατάφερε να νικήσει τον Ζόμερ, διαμορφώνοντας το 1-1 στο 80′ και κάπως έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Τα “τρία λιοντάρια” είχαν το μομέντουμ μετά την ισοφάριση του σκορ και απείλησαν για την ανατροπή, λίγο μετά την έναρξη της παράτασης. Ο Ράις έπιασε ένα ωραίο σουτ από μακρινή απόσταση, ο Ζόμερ έπεσε στη γωνιά του και απομάκρυνε σωτήρια σε κόρνερ στο 95′. Οι Άγγλοι ήταν πιο δραστήριοι στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης και είχαν φάση διαρκείας στα καρέ της Ελβετίας στο 102′. Ο Μπέλιγχαμ με τη δεύτερη έκανε το σουτ μέσα στην περιοχή, αλλά ο Ζόμερ ήλεγχε την πορεία της μπάλας και μπλόκαρε. Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στην επανάληψη, καθώς οι Ελβετοί ήταν αυτοί που έψαξαν περισσότερο το γκολ στο δεύτερο μέρος της παράτασης. Στο 113′ είχαν μία καλή ευκαιρία, ωστόσο ο Σερ προτίμησε να σουτάρει από τη δύσκολη γωνία αντί να γυρίσει την μπάλα στο πέναλτι κι αυτή κατέληξε αρκετά άουτ. Τέσσερα λεπτά μετά, ο Τσούμπερ με υπέροχη μπαλιά βρήκε μόνο του τον Βίντμερ στα αριστερά, αυτός προσπάθησε να κάνει τη σέντρα, αλλά ο Σάκα του έβαλε το στοπ. Ο Σακίρι ανέλαβε το κόρνερ και το εκτέλεσε απευθείας, με την μπάλα να σταματά στο δοκάρι του Πίκφορντ.

ΓΚΟΛ: 80′ Σάκα – 75′ Εμπολό
Κίτρινες: 67′ Κέιν – 32′ Σαρ, 85′ Βίντμερ
Κόκκινη: –
Δοκάρι: 117′ Σακίρι
Stats: Η Αγγλία ευστόχησε σε όλες τις εκτελέσεις στη διαδικασία των πέναλτι και είναι μόλις η δεύτερη φορά που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Το είχε κάνει και στο Euro 1996 απέναντι στην Ισπανία, ωστόσο τότε είχε 4/4, ενώ σήμερα έκανε 5/5.

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Κόνσα (78′ Πάλμερ), Στόουνς, Τρίπιερ (78′ Έζε), Μάινου (78′ Σο), Ράις, Σάκα, Μπέλιγχαμ, Φόντεν (115′ Άρνολντ), Κέιν (109′ Τόνεϊ).

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Σαρ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Ρίντερ (63′ Τσούμπερ), Φρέιλερ (118′ Σιέρο), Τζάκα, Έμπισερ (118′ Αμντούνι), Εντόι (98′ Ζακάρια), Βάργκας (63′ Βίντμερ), Εμπολό (109′ Σακίρι).//N.

Πηγή: ertsports.gr