Κεφίρ και γιαούρτι: Ποιες είναι οι διαφορές και ποιο να προτιμήσετε;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του κεφίρ και του γιαουρτιού; Και τα δύο είναι προϊόντα που προέρχονται από γάλα μέσω ζύμωσης και και τα δύο έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και αντενδείξεις, αλλά ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό;

Το κεφίρ και το γιαούρτι είναι δύο πολύ παρόμοια προϊόντα, αλλά με σημαντικές διαφορές. Μπορούν και τα δύο να προσφέρουν οφέλη για την υγεία χάρη στα βακτήρια που περιέχουν. tΩστόσο, ποιο είναι το πιο υγιεινό από τα δύο; Υπάρχουν διαφορές ως προς τη διατροφή, τη γεύση ή την παραγωγή;

Το κεφίρ και το γιαούρτι είναι και τα δύο καλλιεργημένα τρόφιμα, τα οποία συνήθως προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κεφίρ και αυτό γιαούρτι και τα δύο έχουν πολύ παρόμοια ξινή, ζυμωμένη γεύση, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Ας τα ανακαλύψουμε μαζί.

Διαφορετική Παραγωγή

Για αιώνες, το κεφίρ παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας κόκκους κεφίρ και αγελαδινό γάλα. Μπορεί να γίνει και με αιγοπρόβειο γάλα. Ο κόκκοι κεφίρ μοιάζουν με μικροσκοπικά άνθη κουνουπιδιού. (Διαβάστε επίσης: Κεφίρ, ανακαλύψτε την αρχαία προέλευση, την ιστορία και τον θρύλο)

Οι παραγωγοί προσθέτουν τα φασόλια στο γάλα για να το ζυμώσουν και μετά τα αφαιρούν. Το τελικό προϊόν είναι το κεφίρ, ενώ οι απορριπτόμενοι κόκκοι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στην επόμενη παρτίδα.

Το κεφίρ μπορεί επίσης να παρασκευαστεί χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή με ζύμωση των κόκκων με νερό ή νερό καρύδας ή ποτά λαχανικών.

Όσο για το γιαούρτι, όμως, παράγεται με τη θέρμανση ενός μείγματος γιαουρτιού, την ψύξη του και την προσθήκη χρήσιμων βακτηρίων. Οι τρέχουσες τυπικές διαδικασίες και κανονισμοί για παραγωγή γιαουρτιού απαιτούν επίσης την προσθήκη του Streptococcus thermophilus Και Lactobacillus bulgaricus.

Διαφορετικά βακτήρια και ζυμομύκητες

Τόσο το κεφίρ όσο και το γιαούρτι μπορούν να σας βοηθήσουν να γεμίσετε το έντερο σας με καλά βακτήρια. Η διαφορά είναι ότι το κεφίρ περιέχει α ευρύτερη ποικιλία βακτηρίων και περιέχει επίσης ζύμες.

Δύο από τις πιο κοινές ζύμες στο κεφίρ είναι: Saccharomyces cerevisiae Και Saccharomyces unisporus.

Σύμφωνα με έναν έρευνα το κεφίρ έχει άλλα οφέλη και ιδιότητες:

  • αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες
  • βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα
  • είναι αντιαλλεργικό και αντικαρκινικό
  • Είναι χρήσιμο για τη δυσαπορρόφηση της λακτόζης

Ωστόσο, η διακύμανση των μικροοργανισμών σε κάθε παρτίδα καθιστά δύσκολη την επαλήθευση των επιπτώσεων στην υγεία διαφορετικών προϊόντων.

Τα ευεργετικά βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι βοηθούν κρατήστε το πεπτικό σύστημα καθαρό και παρέχουν τροφή για φιλικά βακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε ένα υγιές έντερο. Περνούν από τον πεπτικό σωλήνα και ονομάζονται παροδικά βακτήρια.

Γεύση και υφή

H γεύση κεφίρ είναι πιο ξινό από το γιαούρτι; Συχνά περιγράφεται ως διασταύρωση βουτύρου και γιαουρτιού. Επιπλέον, το τελευταίο τρώγεται σχεδόν πάντα με κουτάλι, αντίθετα το κεφίρ καταναλώνεται συνήθως ως ρόφημα.

Το γιαούρτι έχει γενικά μια πιο οικεία γεύση στους περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον, επίσης τοΗ συνοχή του γιαουρτιού μπορεί να ποικίλλει από παχύρρευστο και κρεμώδες έως πιο υδαρές. Ωστόσο, οι περισσότερες ποικιλίες γιαουρτιού είναι πιο πηχτές από το κεφίρ.

@Luis Mario Hernández Aldana/123rf

Οφέλη των προβιοτικών

Το γιαούρτι περιέχει συχνά προβιοτικά Lactobacillus acidophilus Και Bifidobacteria. Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία σας. ενώ το κεφίρ περιέχει εκτός από προβιοτικά και ζύμες.

Σύμφωνα με έναν erevna Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη:

  • δυσκοιλιότητα
  • λοίμωξη της αναπνευστικής οδού
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούν διάρροια, όπως το Clostridium difficile
  • διάρροια από τη λήψη αντιβιοτικών
  • αλεργική ρινίτιδα
  • νεκρωτική εντεροκολίτιδα, η οποία είναι μια σοβαρή κατάσταση στα νεογνά
  • Λοιμώξεις από Ελικοβακτήριο του πυλωρού

Είναι σημαντικό ότι i προβιοτικά επιβιώνουν στο όξινο περιβάλλον στο έντερο. Τα στελέχη των Bifidobacterium σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στα οξέα.

Ενας μελέτη του 2019 σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, που έπιναν κεφίρ για 12 εβδομάδες, βρήκαν κάποιες ευνοϊκές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου τους. Ωστόσο, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η έρευνα για το προβιοτικό δυναμικό του ποτού που έχει υποστεί ζύμωση είναι επί του παρόντος περιορισμένη.

Κεφίρ Vs Γιαούρτι, διατροφικές αξίες

Το γιαούρτι, το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και το γιαούρτι χωρίς λιπαρά περιέχουν τουλάχιστον 3,25% λιπαρά γάλακτος, μεταξύ 0,5% και 2% λιπαρά γάλακτος και λιγότερο από 0,5% λιπαρά γάλακτος, αντίστοιχα. Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και το κεφίρ με χαμηλά λιπαρά έχουν πολύ παρόμοιες διατροφικές αξίες.

Και τα δύο προϊόντα περιέχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Στην αγορά γΥπάρχουν επίσης πολλές αρωματικές παραλλαγές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετα σάκχαρα.

@Sea Wave/123rf@Sea Wave/123rf

Ίδια ευελιξία

Τόσο το γιαούρτι όσο και το κεφίρ γάλακτος μπορούν να παχυνθούν με την αποστράγγιση του ορού γάλακτος από το τελικό προϊόν. Στραγγίζοντας τον ορό γάλακτος από το γιαούρτι παίρνετε ένα Παχύ γιαούρτι ελληνικού τύπου.

Το κεφίρ μπορεί να στραγγιστεί από τον ορό γάλακτος για να φτιάξετε ένα μαλακό τυρί που απλώνεται, κρέμα κεφίρ ή ακόμα και ένα σκληρό τυρί.

Εκτός από αυτά τα διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο το γιαούρτι όσο και το κεφίρ είναι αρκετά ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές, από σάλτσες μέχρι αρτοσκευάσματα.

@Magrig/123rf

Πώς να χρησιμοποιήσετε το κεφίρ και το γιαούρτι

Το έτοιμο προς κατανάλωση κεφίρ και γιαούρτι είναι ευρέως διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ. Άτομα με Δυσανεξία στη λακτόζη και όσοι θέλουν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά μπορούν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική λύση με βάση τη σόγια, την καρύδα ή τη βρώμη.

Συχνά, όσοι έχουν dysanexia στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι και κεφίρ. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία ζύμωσης μειώνει την περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Αυτά τα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να προστεθούν σε smoothies και δημητριακά για ένα ενεργητικό πρωινό. Είναι σημαντικό να μην ζεσταίνετε το κεφίρ ή το γιαούρτι, καθώς αυτή η διαδικασία μπορεί να καταστρέψει τα βακτήρια.

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση πάνε αποθηκεύεται στο ψυγείο και δεν χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

Παρενέργειες

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ και το γιαούρτι περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται ισταμίνη. Μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

  • πονοκέφαλος
  • δερματική ενόχληση
  • διάρροια

Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε αέρια και φούσκωμα, τα οποία τείνουν να μειώνονται μόλις τα έντερά σας συνηθίσουν στις νέες τροφές. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να εισάγετε σταδιακά αυτές τις τροφές. (Διαβάστε επίσης: Κεφίρ: καλό, αλλά όχι για όλους! Πιθανή βλάβη και παρενέργειες).

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν επίσης να έχουν επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι οι άνθρωποι που τα τρώνε ανοσορρυθμιστικά φάρμακα και όσοι έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν δοκιμάσουν αυτά τα προϊόντα.

Μερικές φορές, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ευθύνονται για εστίες τροφικής δηλητηρίασης; Σύμφωνα με τους συγγραφείς του και έρευνα του 2019, οι κατασκευαστές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των εστιών διασφαλίζοντας την οξύτητα του προϊόντος.