Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Σήμερα, 26 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, μια μέρα που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 7 Δεκεμβρίου 1987.

Αυτή η ημέρα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η χρήση και η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και την υποστήριξη της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή τους.

Η χρήση ναρκωτικών αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι χρήστες ναρκωτικών αντιμετωπίζουν διπλό θυματοποίηση: αφενός από τις βλαβερές συνέπειες των ίδιων των ναρκωτικών και αφετέρου από το κοινωνικό στίγμα που τους συνοδεύει. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε πολλαπλά επίπεδα: πρόληψη, θεραπεία, εκπαίδευση και νομοθεσία.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αποτελεί ευκαιρία για να ενισχύσουμε την κατανόησή μας για τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών και να προωθήσουμε πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του κοινού, ιδιαίτερα των νέων, είναι κρίσιμη για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμένει μια επείγουσα πρόκληση που απαιτεί διεθνή συνεργασία και συνεχή προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προώθηση μιας υγιούς και ασφαλούς κοινωνίας. Σήμερα, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε αυτή την παγκόσμια μάστιγα και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.