Πολιτιστικό κέντρο Φαρσάλων: Κυψέλη πολιτισμού ή επικίνδυνης απαξίας και στοχευμένης εγκατάλειψης;

Με αυτή μου την επιστολή θα ασχοληθούμε με το κτήριο του πολιτιστικού κέντρου Δήμου Φαρσάλων.

Το κτήριο ανεγέρθηκε από τον τότε δήμαρχο Λάκη Βαϊρακλιώτη με σκοπό την δημιουργία μιας στέγης πολιτισμού στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων.

Αν κάνουμε μια ιστορική διαδρομή θα διαπιστώσουμε ότι το όραμα κι ο σκοπός του τότε δημάρχου έχει επιτευχθεί στο έπακρο!

Όλοι οι μετέπειτα δήμαρχοι εκτός εξαιρέσεων, φρόντισαν να διατηρηθεί αυτό το όραμα άλλοι επειδή τους ενδιέφερε η ανάπτυξη του πολιτισμού κι άλλοι απλά για τέρψη του λαού με την γνωστή πολιτική περί άρτου και θεάματος.

Στους χώρους του κτηρίου έχουν φιλοξενηθεί αρκετοί από τους συλλόγους της πόλης (ανάλογα με τις ψηφοθηρικές συμπάθειες του εκάστοτε δημάρχου) και μόνιμα έχουν την έδρα τους η δημιουργικοί δημοτική μουσική σχολή και το 1ο δημοτικό ΚΔΑΠ.

Μετέπειτα φιλοξενείτε και η μόνιμη συλλογή ανασκαφικών ευρημάτων και πολυχώρος εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Στην ταράτσα του κτηρίου και επί συγκεκριμένης δημάρχου, φιλοξενήθηκε μάλιστα και θερινός κινηματογράφος με μεγάλη αποδοχή από το Φαρσαλινό σινεφίλ κοινό, ο οποίος αργότερα απαξιώθηκε και αποδομήθηκε από τους επόμενους αφήνοντας τα κουφάρια της οθόνης του να μας θυμίζουν την αίγλη του..

Φυσικά το μεγαλύτερο χώρο κατέχει η αίθουσα του θεάτρου για την οποίο θα αναφερθούμε ιδιαίτερα παρακάτω.

Ας αρχίσουμε με το χώρο της δημοτικής μουσικής σχολής της οποίας διατέλεσα και γραμματέας μετά από τιμητική πρόταση του τότε δημάρχου Αχιλλέα Γκουντόπουλου.

Από την πρώτη μου επίσκεψη στο χώρο απογοητεύτηκα ως άνθρωπος της μουσικής, καθότι ενώ είναι το πιό δημιουργικό κομμάτι του δήμου στα πλαίσια του πολιτισμού, δεν χρήζει ακόμη και σήμερα των ανάλογων υποδομών που διεθνώς επιβάλλονται στους χώρους διδασκαλίας των ωδείων.

Δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες υποδομές όπως η σχετική ηχητική μόνωση των αιθουσών τα προβλεπόμενα ηχητικά συστήματα κι άλλες υποδομές οι οποίες βοηθούν στη σωστή διδασκαλία της μουσικής.

Είναι αδιανόητο σε αυτό τον χώρο εκπαίδευσης πολιτισμού στον οποίο δίδαξαν και διδάσκουν αξιόλογοι καθηγητές και έχουν μαθητεύσει χιλιάδες μαθητές εκ τον οποίων αρκετοί αναδείχθηκαν μετέπειτα επαγγελματικά, να μη χρήζει των υποδομών που δικαιούται.

Αυτά τα είχα αναφέρει στον τότε δήμαρχο δικαιολογώντας την παραίτησή μου από τη θέση που μου είχε ανάθεση καθώς και σε επόμενους δημάρχους χωρίς κανένα ως σήμερα αποτέλεσμα.

Πάμε τώρα στο ισόγειο και συγκεκριμένα στο νότιο κομμάτι του κτηρίου όπου έχει την έδρα του το 1ο δημοτικό ΚΔΑΠ, το οποίο ιδρύθηκε από θητείας του προαναφερθέντος δημάρχου.

Από ιδρύσεώς του είχε πολύ καλές υποδομές ως προς το διδακτικό προσωπικό του και τις υλικοτεχνικές του υποδομές.

Σήμερα παρόλη την προσπάθεια των εκπαιδευτικών οι οποίες έκαναν κομμάτι της ζωής τους το εν λόγω ΚΔΑΠ παρατηρούμε μία οργανωτική απαξία χωρίς να ασχοληθούμε προς το παρόν περισσότερο με το κομμάτι αυτό….

Δεξιά του φουαγιέ του κτηρίου δημιουργήθηκε επί τής τέως δημοτικής αρχής, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων οι οποία όντως έχει τις προβλεπόμενες βάση σχετικών μελετών προδιαγραφές.

Ο χώρος μάλιστα προστατεύεται κι από σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας λόγω της ιδιαιτερότητας των εκθεμάτων και δύο πόρτες ασφαλείας κατά αποφυγής διασποράς της φωτιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πάμε τώρα στο βόρειο κομμάτι του κτηρίου το οποίο χρήζει της ιδιαίτερης προσοχής μας.

Ο χώρος του θεάτρου παρέμεινε επί χρόνια όπως είχε παραδοθεί εκ κατασκευής του.

Τα χρόνια πέρασαν και επειδή στο συγκεκριμένο χώρο προσφέραμε κι εμείς με ανιδιοτέλεια τις γνώσεις και τις υπηρεσίες μας, γνωρίζουμε τις παθογένειές του.

Απ’ ότι θυμόμαστε η πρώτη παρέμβαση εκσυγχρονισμού έγινε επί θητείας της δημάρχου κυρίας Μαρίας Ίφου όπου εγκαταστάθηκε η σύγχρονη για την εποχή εκείνη  ηχοφωτιστική υποδομή και άρχισαν εκτός των άλλων πολιτιστικών δρωμένων οι πρώτες προβολές κινηματογραφικών ταινιών.

Οι εποχές όμως πέρασαν κι η τεχνολογία τρέχει με ταχύτητες φωτός, καθιστώντας το σύστημα που υπολειτουργεί ως σήμερα να χρήζει αντικατάστασης ή αναβάθμισης.

Επί της νυν δημοτική αρχή και κατόπιν προσωπικής πρωτοβουλίας του δημάρχου, έχει ανακαινιστεί ο χώρος και επιτέλους έχουν τοποθετηθεί και συστήματα κλιματισμού.

Επίσης βάση αυτής της πρωτοβουλίας του δημάρχου αγοράστηκε νέος ηχητικός εξοπλισμός προς αναβάθμιση του παλαιότερου.

Μετά από προσωπική έρευνα διαπίστωσα ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν έχει εγκατασταθεί εν λειτουργία ακόμη και βρίσκετε αποθηκευμένος σε υπόγειο χώρο του κτηρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να καταστραφεί λόγω ευαισθησίας του στην υγρασία.

Ο δε φωτιστικός εξοπλισμός της σκηνής χρήζει επίσης συντήρησης και αναβάθμισης καθότι δεν λειτουργεί ούτε ο μισός από τον υπάρχοντα. (καμένες λάμπες)

Για την ακουστική της αίθουσας ούτε λόγος, καθώς σε καμία περίπτωση δεν τηρεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για τους αντίστοιχους χώρους, όπως μελέτη και εγκατάσταση συστήματος ακουστικής μόνωσης και προβλεπόμενου συστήματος ηχοαπορρόφησης, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα άνευ σημασίας για τους δημοτικούς άρχοντες και τους συμβούλους τους.

Το βασικότερο όμως που έχουμε παρατηρήσει είναι το απαρχαιωμένο σύστημα πυρασφάλειας το οποίο τουλάχιστον κατά την τελευταία επίσκεψή μας στο χώρο διαπιστώσαμε ότι δεν λειτουργεί.

Το κομμάτι της ασφάλειας του χώρου για εμάς είναι το σημαντικότερο, καθώς ο χώρος εκτός των εκδηλώσεων φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πολιτιστικά δρώμενα.

Φανταστείτε τι θα συμβεί ο μη γένοιτο προκληθεί μια πυρκαγιά εν ώρα λειτουργίας του θεάτρου.

Επειδή λοιπόν «Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν».  καλούμε τον κύριο δήμαρχο ο οποίος διακατέχετε από τη σχετική και ιδιαίτερη ευαισθησία προς τους συνανθρώπους του, να επιληφθεί προσωπικά για τη λύση του πολύ σοβαρού αυτού θέματος ασφαλείας.

Δεν πρέπει να αμελείτε η ανθρώπινη ασφάλεια και το θέμα πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Αν ασφαλώς υπάρχει κάτι το οποίο μας διέφυγε της προσοχής απ’ αυτό το ρεπορτάζ κι αν κάπου είμαστε αναξιόπιστοι προκαλούμε τους υπεύθυνους εμπλεκόμενους σε δημόσια διαβούλευση.

Να σημειωθεί ότι να δεν επιλυθεί έμμεσα το θέμα θα επανέλθουμε δριμύτεροι και με τις σχετικές λεπτομέρειες….

Δημήτρης Γ. Βαρακλιώτης

Δημότης Φαρσάλων