Γράφει ο Eumilos
Με “μισό” φόρο οι αγρότες από 1/1/2022.
Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις – Ποιοι αγρότες υπάγονται
Α) Φορολογική αγροτική απαλλαγή των κερδών κατά 50%
1.Τι σημαίνει αγροτική Φορολογική των κερδών κατά 50% των αγροτών;
Αν ένας αγρότης έχει πχ καθαρά κέρδη από την αγροτική του εκμετάλλευση 40.000,00, θα φορολογηθεί για κέρδη 20.000,00 (40.000,00χ50%=20.000,00), ενώ το υπόλοιπο ποσό των κερδών των 20.000,00 θα είναι αφορολόγητο.
2.Ποιές είναι οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια, ώστε ένας αγρότης να υπαχθεί στην ευνοϊκή αυτή φορολογική διάταξη του 50%;
Για να είναι δικαιούχος ένας αγρότης πρέπει:
*Να ασκεί αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα
*Να είναι επαγγελματίας αγρότης, (κατά κύριο επάγγελμα αγρότης)
*Να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.)
*Να είναι α) μέλος νομικού προσώπου και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και β) να τους πουλά το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον των προϊόντων της παραγωγής του, (να συντρέχουν και τα δυο)
* είτε να πουλά στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής παραγωγής του, απαιτείται επίσης και η σύναψη τουλάχιστον μίας (1) σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας, με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίσων με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον των προϊόντων παραγωγής του.
3.Ποια είναι τα νομικά πρόσωπα, συλλογικότητες , σχήματα κλπ που απαιτείται να είναι μέλος ο αγρότης;
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), οι ΑΕΣ, οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις τους, οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και οι Ενώσεις τους και οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ). Και οι γυναικείοι συνεταιρισμοί.
4.Ποιοί αγρότες εξαιρούνται;
Οι αγρότες με προϊόντα αλιείας (θαλάσσιας αλιείας, σπογγαλιείας, οστρακαλιείας, αλιείας εσωτερικών υδάτων)
5.Τι είναι Συμβολαιακή Γεωργία; (Επιστημονικός Ορισμός)
Ο όρος «Συμβολαιακή Γεωργία» ή «Συμβολαιακή Παραγωγή» ή «Συμβόλαια Παραγωγής», αποτελεί ένα είδος αγροτικής παραγωγής, το οποίο γίνεται με βάση ένα συμβόλαιο, μια σύμβαση ή ένα συμφωνητικό. Η Συμβολαιακή Γεωργία μπορεί να ορισθεί δηλαδή, ως ένα σύστημα γεωργικής παραγωγής το οποίο διεξάγεται με βάση μια συμφωνία μεταξύ ενός αγοραστή και των αγροτών, η οποία καθορίζει τους όρους για την παραγωγή και την εμπορία του γεωργικού προϊόντος ή των προϊόντων. Συνεπώς, για τη σύναψη μιας τέτοιου είδους σχέσης, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον δύο συμβαλλόμενων μερών, από τους οποίους ο ένας είναι κάτοχος αγροτικών μέσων παραγωγής και ο άλλος κατέχει μέσα παραγωγής για τις πριν ή μετά την αγροτική παραγωγή φάσεις Η συμφωνία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιλαμβάνει επίσης, την παροχή από την πλευρά του αγοραστή, εισροών (σπόρων, λιπασμάτων κ.α.), αλλά και την παροχή τεχνικών συμβουλών. Στην Ελλάδα υπογράφονταν συμβάσεις πχ για Βιομηχανική ντομάτα, Ζαχαρότευτλα, Κριθάρι, πορτοκάλια, μήλα κλπ, η σποροπαραγωγή που πρόκειται για μια ιδιότυπη εφαρμογή της Συμβολαιακής Γεωργίας, καθώς επρόκειτο για μια δια νόμου υποχρεωτική σύναψη γραπτής συμφωνίας για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού κλπ. Τέλος, ο πρώτος τραπεζικός φορέας στην Ελλάδα, ο οποίος αναγνώρισε την ύπαρξη της ανάγκης για χρηματοοικονομική υποστήριξη του θεσμού της Συμβολαιακής Γεωργίας ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ξεκίνησε το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας το 2013.
6.Τι είναι οι συμβάσεις (συμφωνητικά) της συμβολαιακής γεωργίας;
Οι συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας συνάπτονται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4935/2022, είναι έγγραφα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ του παραγωγού και συγκεκριμένης επιχείρησης – αγοραστή, είτε με τη συνεργασία πιστωτικού ιδρύματος είτε όχι, με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση προϊόντων του. Παραδείγματα: κριθάρι με εταιρεία ζυθοποιίας, κτηνοτρόφος για το γάλα με τυροκομείο, βαμβάκι με εκκοκκιστήριο, ντομάτα με βιομηχανία ντοματοπολτού κλπ
7.Τι πρέπει να περιέχουν οι συμβάσεις της συμβολαιακής γεωργίας;
α) το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή η επωνυμία, κατά περίπτωση, και ο ΑΦΜ των συμβαλλομένων,
β) το είδος των προϊόντων,
γ) η έκταση των αγροτεμαχίων, όπου παράγονται τα προϊόντα, όπως δηλώνονται στην Ενιαία Αίτηση
Ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) του οικείου έτους. Εάν πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αντί της έκτασης αναγράφεται ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου
δ) η ποσότητα των προϊόντων,
ε) η χρονική διάρκεια του συμφωνητικού, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του έτους,
στ) η τιμή των προϊόντων,
ζ) ο χρόνος παράδοσης.
8.Ποιες είναι υποχρεώσεις αφού υπογραφεί η σύμβαση (συμφωνητικό) της συμβολαιακής γεωργίας; – υποβολή τους.
1.Θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, (για φέτος από 15/11/2022)
2.Θα υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω στην ψηφιακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε., «myAADE»
3. Αν υπάρχει πρόβλημα στην υποβολή, τότε θα υποβάλλεται σκαναρισμένο και αντίγραφο του συμφωνητικού μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.
9.Ποιός είναι ο χρόνος της ηλεκτρονικής υποβολής των συμφωνητικών;
Τα στοιχεία των συμφωνητικών-συμβάσεων θα υποβάλλονται από τον παραγωγό πριν την έναρξη παράδοσης προϊόντων και επιβεβαιώνονται έως το τέλος του έτους που αφορούν από τον αγοραστή ή αντιστρόφως. (νέα υποχρέωση για τους αγρότες)
Β) Φορολογική αγροτική απαλλαγή των κερδών κατά 30%
10.Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια, ώστε ένας αγρότης να υπαχθεί στην ευνοϊκή αυτή φορολογική διάταξη του 30%;
Αν η συνεργασία προσώπων πραγματοποιείται με σύμβαση με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία, σύμφωνα με το άρθρο 16, ο δε συνεργαζόμενος παραγωγός εισφέρει στον αγοραστή ποσότητες προϊόντων ίσες με το σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του, για εννέα φορολογικά (9) έτη, έχει φορολογική απαλλαγή του 30% των κερδών.
Τέλος, για λόγους χρηστής διοίκησης, τα κίνητρα του παρόντος άρθρου δύνανται να παρέχονται και σε παραγωγούς μέλη αναγκαστικών αγροτικών συνεταιρισμών, εφόσον οι παραγωγοί υποβάλλουν στην εφαρμογή των συμφωνητικών της Α.Α.Δ.Ε.
11.Από πότε ισχύουν οι νέες διατάξεις;
Εφαρμόζονται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.
12.Θα υπάρξουν προβλήματα με την εφαρμογή της διάταξης;
Πώς θα υπολογίζεται το ποσοστό του 75% της παραγωγής του αγρότη που διατέθηκε μέσω Α.Σ ή με συμβολαιακή γεωργία, τι θα γίνεται στην περίπτωση που αγρότης παράγει και άλλα προϊόντα ( π.χ πουλάει γάλα μέσω Α.Σ, κρέατα σε έμπορο ή ακόμη και κηπευτικά μέσω Λαϊκών Αγορών κλπ.)
Εφαρμογή -1
Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης (άγαμος) μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ), με πώληση άνω του 75% της παραγωγής του στον ΑΣ, έχει το έτος 2022 καθαρά κέρδη 30.000,00 και υπάγεται στην απαλλαγή του φόρου 50% των κερδών.
Με το προηγούμενο καθεστώς θα πλήρωνε φόρο για κέρδη 30.000,00 ποσό 5.483,00
Με το νέο καθεστώς θα πληρώσει για κέρδη 15.000,00 ( 30.000χ50%=15.000,00) ποσό φόρου 1.283,00 (το υπόλοιπο ποσό των 15.000,00 είναι αφορολόγητο).
Άρα ωφέλεια ποσό 4.200,00€ (σημαντικό ποσό).
Σημείωση. Απαλλάσσεται επίσης και από το τέλος επιτηδεύματος των 650,00, επειδή είναι μέλος του ΑΣ, αν και για το έτος 2022 συνεχίζεται η αναστολή, αφού συνεχίζεται η αναστολή, με πολύ πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε..
Εφαρμογή -2
Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης (άγαμος) πουλά στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας άνω του εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της συνολικής αγροτικής παραγωγής του, και έχει συνάψει σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας με εταιρεία, έχει για το έτος 2022 καθαρά κέρδη 18.000,00 και υπάγεται στην απαλλαγή του φόρου 50% των κερδών.
Με το προηγούμενο καθεστώς θα πλήρωνε φόρο για κέρδη 18.000,00 ποσό 2.003,00
Με το νέο καθεστώς θα πληρώσει για κέρδη 9.000,00 ( 18.000χ50%=9.000,00) ποσό φόρου 33,00 (το υπόλοιπο ποσό των 9.000,00 θα είναι αφορολόγητο) και χωρίς εισφορά αλληλεγγύης, αφού καταργήθηκε. Άρα ωφέλεια ποσό 1.970,00€
(Δεν υπολογίζεται προκαταβολή)
Βλ. περισσότερα