Τροφές που μας κρατάνε ζεστούς

Γράφει ο Ανδρέας Αναγνωστόπουλος

Η βιοχημεία μας… Το σώμα μας είναι ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης! Λαμβάνει την ενέργεια εξωγενώς μέσω της τροφής για να ζήσει και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες (βασικός μεταβολισμός).

Κατά την διαδικασία της μετατροπής της ενέργειας παράγεται θερμότητα και το φαινόμενο ονομάζεται θερμογένεση. Σε περίπτωση λοιπόν που οι καιρικές θερμοκρασίες είναι χαμηλές ο οργανισμός μας, την θερμότητα αυτή, την χρησιμοποιεί για να κρατήσει αναμμένο τον ’’θερμοστάτη’’ μας και να διατηρήσει έτσι σταθερή την θερμοκρασία μας.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουμε διαφορετική ιδιοσυστασία έναντι στο κρύο και την ζέστη. Έτσι υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται το κρύο ή την ζέστη περισσότερο από άλλους και άλλοι που το αισθάνονται λιγότερο.

Ο ρόλος τον τροφίμων…

Τα τρόφιμα είναι ‘’πακέτα’’ ενέργειας. Διαφορετικής το κάθε ένα. Κάποιο θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια να μεταβολιστεί, κάποιο θα είναι πιο εύπεπτο και απορροφήσιμο. Συνεπώς υπάρχουν τρόφιμα που όταν καταναλωθούν θα αποδώσουν μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας έτσι θα αυξήσουν θερμογενετικά την θερμοκρασία του οργανισμού. Αυτά λοιπόν τα τρόφιμα που αυξάνουν, έστω και λίγο, την θερμοκρασία μας, είναι για τα οποία γίνεται λόγος σήμερα.

Τα πιο πιθανά…

Πιπέρι
Πιπέρι καγιέν
Καφές
Τζίντζερ, σκόρδο
Τσάι

Συνήθως λόγω της καφεΐνης της καψαικίνης και των τανινών δημιουργούν αυτή την αύξηση στον βασικό μεταβολισμό που αποδίδεται τελικά ως αύξηση της θερμοκρασία του σώματος.

Εικάζεται ότι…

Μπανάνες
Κρέας κόκκινο
Μέλι
Ρύζι καστανό
Γλυκοπατάτες, σκόρδο, παντζάρια, μαύρα φασόλια και κρεμμύδια
Φιστίκια & ξηροί καρποί
Βρώμη
Αποξηραμένα φρούτα
Ελαιόλαδο
Λόγω του αυξημένου ποσοστού σύνθετων υδατανθράκων των παραπάνω τροφών, των φυτικών ινών ακόμα και του λίπους (κρέας και ελαιόλαδο), ο μεταβολισμός τους θα είναι μακρόσυρτος κι έτσι απαιτούν μεγαλύτερη ενέργεια για να γίνει η πέψη τους. Ο οργανισμός δουλεύει συνεχώς κι έτσι παράγει μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας μέσω πάλι της θερμογένεσης.

Οι απόψεις διίστανται…

Κρύο ζεστό νερό
Αλκοόλ
Κρύες ζεστές σούπες

Κάποιοι αναφέρουν πως τα ζεστά ροφήματα ή ακόμα και το ζεστό νερό είναι ένα μέσο αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της θερμότητας που ήδη περιέχουν. Άλλοι πάλι θεωρούν πως ένα κρύο ρόφημα θα είναι ένας ιδανικός τρόπος ώστε ο οργανισμός να ξυπνήσει και να εργαστεί για να εξισορροπήσει την χαμηλή θερμοκρασία του ροφήματος και να την φέρει στα μέτρα του. Όσον αφορά το αλκοόλ, αναφέρεται πως στο κρύο ίσως αποτελεί έναν θερμογενετικό παράγοντα λόγω των υδατανθράκων που περιέχει (7Kcal/gr), ενώ από την άλλη μεριά υπάρχουν φόβοι πως μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση καθώς και απώλεια θερμότητας μιας και διαστέλλει τα αγγεία του δέρματος πράγμα που μπορεί οδηγήσει σε αποβολή θερμότητας στο περιβάλλον.

Ας βγάλουμε ένα συμπέρασμα

Αναμφισβήτητα είναι καλό να επιλέγουμε τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και αρκετές φυτικές ίνες. Η κατανάλωση καλών λιπαρών και ξηρών καρπών καθώς και ελαιόλαδου αποτελεί σχεδόν υποχρέωσή μας. Λέμε ναι στον καφέ με σύνεση και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις παρενέργειες της καφεΐνης. Τέλος χρησιμοποιούμε αδιάλειπτα μπαχαρικά και βότανα σε όλα μας τα φαγητά και δεν ξεχνάμε ποτέ να ενυδατωνόμαστε χειμώνα καλοκαίρι.

“Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα, τον στόμαχόν σου ελαφρύ, γιατρού δεν έχεις χρεία”

Λαϊκή ρήση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ανδρέας Αναγνωστόπουλος

- Γεννήθηκε στον Αθήνα το 1981. Σπούδασε Διατροφή Διαιτολογία στο ΑΤΕΙ Σητείας, έπειτα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του το 2008. Την περίοδο 2005-2006 έκανε την πρακτική του άσκηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου ασχολήθηκε με άτομα με κλινικά προβλήματα καθώς και θέματα παχυσαρκίας. Η τοποθέτηση του στο διαιτολογικό τμήμα του νοσοκομείου του προσκόμισε πολύτιμες γνώσεις πάνω στον τομέα της κλινικής διατροφής και διαιτολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σκωτίας (University of Glasgow) από όπου και του απονεμήθηκε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης πάνω στην ανθρώπινη διατροφή με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή (M.Sc in Human Nutrition with specialisation in Exercise and Sports Nutrition). Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε θέμα "Τα αποτελέσματα ενός συμπληρώματος διατροφής με κρεατίνη και γλυκερόλη στην θερμορύθμιση και την οικονομία στο τρέξιμο σε συνθήκες ζέστης σε αθλητές αντοχής" και εκδόθηκε το 2011 στο περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition. Έχει συντάξει από τότε άρθρα τα για ηλεκτρονικά περιοδικά όπως το e-food for e-thought και έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στην διατροφή. Από το 2010 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στα Φάρσαλα καθώς συνεργάζεται και με την ποδοσφαιρική Ακαδημία Γ.Σ Αναγέννηση Φαρσάλων.