Υλικά συνταγής
– 1 μικρό ποτήρι κονιάκ
– 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη η θρυμματισμένο στο μίξερ ή στο γουδί)
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
– 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
– 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
– 2 κουταλάκια του τσαγιού μπέικιν πάουντερ
– 1 ποτήρι μπύρας
– 2 ποτήρια ελαιόλαδο
– 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι
– 1 κιλό αλεύρι απλό
Για την επικάλυψη
– 1/2 κιλό καρύδια τριμμένα αναμειγμένα με ζάχαρη και κανέλα
Για το σιρόπι:
– 2 φλιτζάνια ζάχαρη
– 2 φλιτζάνια μέλι
– 2 φλιτζάνια νερό
Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής συνταγής
- Τοποθετήστε όλα τα κύρια συστατικά, εκτός από το αλεύρι και τα καρύδια, σε μίξερ μέχρι να αναμιχθεί καλά.
- Τοποθετήστε το μείγμα σε μια πλαστική και προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα μέχρι να επιτευχθεί η κατάλληλη ζύμη για το ψήσιμο.
- Καλούπι, το κλασικό καλούπι στα μελομακάρονα είναι οβάλ, περίπου 6×3 εκατοστά, για διακόσμηση εάν έχουμε ένα κρυστάλλινο πιατάκι του γλυκού με σχέδια μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν σφραγίδα πιέζοντας τη βάση του απαλά πάνω στο μελομακάρονο.
- Τοποθετήστε τα μελομακάρονα στο φούρνο πάνω σε λαμαρίνες επικαλυμμένες με λίγο λάδι, ψήνουμε σε 180 βαθμούς μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν απαλό χρυσό καφετί χρώμα.
- Ενώ τα μελομακάρονα μαγειρεύονται προετοιμάστε το σιρόπι βάζοντας όλα τα συστατικά σε μιακατσαρόλα με σιγανό βρασμό.
- Όταν το σιρόπι γίνει παχύρρευστο είναι έτοιμο για το πασπάλισμα.
- Όταν ψηθούν τα μελομακάρονα, βουτήξτε τα ένα-ένα στο σιρόπι και απλώστε τα σε μια πιατέλα (στρώμα, στρώμα με μια γενναιόδωρη χούφτα καρύδια τριμμένα και αναμειγμένα με κανέλα και ζάχαρη σε κάθε επίπεδο έως ότου σχηματιστεί μια πυραμίδα) αφήστε τα να κρυώσουν και να πιουν το σιρόπι.