Μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς η δρακόλιμνη Βερλίγκα στον Ασπροπόταμο

Κοντά στο βορειότερο χωριό της περιοχής του Ασπροποτάμου στο ν. Τρικάλων, το Χαλίκι στο όρος Λάκμος (ή Περιστέρι), θα συναντήσετε σε υψόμετρο 2.050 μ. την τρίτη “θρυλική” δρακόλιμνη της Πίνδου, Βερλίγκα ή Βρίγγα που στα βλάχικα σημαίνει κύκλος. Είναι στρογγυλή, καταλαμβάνει έκταση περίπου 10 στρ. και σχηματίζεται από δέκα φιδόμορφες νεροσυρμές, που αποτελούν την αρχή του Αχελώου ποταμού.

Πολλοί είναι οι φωτογράφοι που έχουν “αιχμαλωτίσει” με τις φωτογραφίες τους κατά καιρούς, την Αλπική λίμνη Βερλίγκα, περιοχή που βρίσκεται στην δυτικότερη τοποθεσία της Θεσσαλίας, στον Ασπροπόταμο, και που αυτή την εποχή αλλάζει μέρα με την μέρα, από σκούρο “άγριο” πράσινο με χιόνια στις κορυφές, σε πιο ανοιχτές πράσινες αποχρώσεις. Η φωτογραφία όμως που απαθανάτισε ο Γιάννης Τσουμέτης είναι μοναδικής ομορφιάς καθώς η μισή είναι τραβηγμένη υποβρύχια και αποτυπώνει το σήμα κατατεθέν της λίμνης, που σε λίγους είναι γνωστό.

Αλπικοί τρίτωνες στην δρακόλιμνη Βερλίγκα

Πρόκειται για έναν αλπικός τρίτωνας (Ichthyosaura alpestris) είναι ένας μεσαίου μεγέθους τρίτωνας που απαντάται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα απαντάται σε μεγάλα υψόμετρα (1.200-2.200 μ). Έχει γκρίζα-καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες. Ελπίζουμε οι ασχολούμενοι με τον ντόπιο τουρισμό να εκμεταλλευτούν την αυξανόμενη φήμη της Βερλίγκας, ίσως Περιφέρεια Θεσσαλίας, και να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζοντας ειδικότερα αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού, που θα αποδώσει μια μοναδική και σπάνια μορφή περαιτέρω προσέλκυσης και κίνητρο σε περισσότερους  τουρίστες στην Θεσσαλία. Αυτή την εποχή η περιοχή της δρακόλιμνης Βερλίγκας, προσελκύει πλήθος ορειβατών, ανά την επικράτεια, καθώς πρόκειται για τοποθεσία σπάνιας ομορφιάς που δύσκολα συναντάει κάποιος εύκολα σε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Τι λέει ο μύθος

Ο δράκος της λίμνης αυτής ήταν ένα θεριό που δεν φαινόταν. Έχοντας τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας για ένα διάστημα, βρήκε μια τρύπα και βυθίστηκε πάλι στην γη, στο μέρος όπου τα νερά χάνονται. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του.

Πως θα πάτε

Ξεκινώντας από τον χωματόδρομο στο Χαλίκι, με κατεύθυνση βορειοδυτική, θα φτάσετε στην βρύση Καρβελού και από εκεί με μονοπάτι θα οδηγηθείτε στη Δρακόλιμνη. Η διαδρομή γίνεται με πεζοπορία (δεν προτείνεται για αρχάριους) ή με αγροτικό αυτοκίνητο 4×4.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΝΤΕΛΟΣ