Πληροφορίες
Νηστίσιμο κέικ με άρωμα φρέσκου πορτοκαλιού και γεμάτη γεύση από ταχίνι, θα σας ξετρελάνει τρώγοντάς το είτε με τον καφέ σας, είτε με το πρωινό σας.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 300 γρ. ταχίνι
- 1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1 κ.γ. σόδα
- 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο
Βήματα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τον χυμό πορτοκαλιών, το ταχίνι, την κανέλα και τη ζάχαρη.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο), τη σόδα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά συστατικά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε και την καρυδόψιχα. Το μείγμα πρέπει να είναι παχύρευστο. Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αν είναι πολύ πηχτό λίγο χυμό πορτοκαλιού.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτομο μπήγοντας στο κέικ τη λάμα ενός μικρού μαχαιριού. Αν βγει στεγνή είναι έτοιμο, αν όχι το αφήνουμε ακόμα λίγο στον φούρνο.
- Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Ανάλογες συνταγές θα βρείτε στο pasmageirevontas.gr