Πως να επανέλθω…ψάχνοντας τον κατάλληλο διαιτολόγο

Πάντα έλεγα ακολούθησε σωστά τη διατροφή σου όλες τις άλλες μέρες και κάνε ό,τι θέλεις στις γιορτές. Θα σε βοηθήσει έλεγα να φας χωρίς τύψεις, να χαλαρώσεις το μυαλό σου, να χαλαρώσεις το ζωνάρι της διατροφικής πίεσης, να κάνεις ένα πείραμα ρε παιδί μου, για να δεις αν τελικά μπορείς να περπατήσεις μόνος σου χωρίς τις πατερίτσες του διαιτολόγου σου. Έλεγα πάντα, χάστε κιλά όλο τον υπόλοιπο χρόνο και ας παίρνετε στις γιορτές!
Όπερ και εγένετο… οι γιορτές τελειώνουν, όλοι έχουμε τσιμπήσει μερικά κιλάκια και καλά κάναμε τελικά και θεωρώ πως όλοι τώρα θέλουμε να ακούσουμε μερικά έξυπνα tipάκια για το από που να αρχίσουμε και το που να πάμε.

Από την σκέψη στην συνειδητοποίηση

Μεταλλάσσουμε γρήγορα την σκέψη μας σε πράξη, δεν αφήνουμε χρόνο για χάσιμο και δικαιολογίες! Κάνουμε όμορφες σκέψεις και βάζουμε σωστούς και μακροπρόθεσμους στόχους. Δεν υπάρχει από Δευτέρα γιατί Δευτέρα στη Δευτέρα και έφτασε το αρνί και τα κοκορέτσια!

Από την συνειδητοποίηση στην πράξη

Συνειδητοποίηση και πράξη απέχουν αρκετά! Παράδειγμα: Συνειδητοποιώ ότι έχω παραπάνω κιλά αλλά δεν πράττω για να τα χάσω! Συνεπώς βάζω δύναμη στα πόδια μου, γεμίζω με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την καινούρια χρονιά και ξεκινάω μια πορεία με στόχο!

Από την πράξη στην επιλογή

Περπατάω δεν σημαίνει ότι πάντα πάω σωστά! Επιλέγω τον άνθρωπο εκείνο που θα μου δώσει στόχο, ενδιαφέρον, σημασία και που θα πορευτεί μαζί μου αξιοπρεπώς! Διαλέγω εκείνον τον διαιτολόγο που αγαπώ για την δουλειά που κάνει και κείνον που δεν με αφήνει να χάνω 3 κιλά την εβδομάδα. Προτιμώ αυτόν τον ειδικό που θα με πάρει από το χέρι από την αρχή, θα μου μάθει τις κακοτοπιές αλλά μετά θα με αφήσει να περπατήσω μόνος μου και ας πέσω για να μάθω.

Από την επιλογή στην επιμονή-υπομονή

Από ένα σημείο και μετά η αρωγή του διαιτολόγου αρχίζει και μειώνεται λόγω του ότι δεν μπορεί να είναι στο σπίτι και να σου μετράει τι τρως και τι πίνεις. Το βάρος πέφτει στα χέρια σου. Οπλίσου με υπομονή και επιμονή για να πας μακριά. Δεν σε βιάζει κάτι. Θυμήσου, τίποτα δεν γίνεται γρήγορα και δεν θα καταφέρεις κάτι αν προσπαθήσεις να το τρέξεις fast forward. Το θέμα σου δεν είναι μόνο να χάσεις τα κιλά αλλά να μάθεις μια «διατροφική προπαίδεια» για να τρέφεσαι σωστά και να συντηρείς το βάρος σου.

Από την επιμονή-υπομονή στην επιβράβευση

Ο σωστός ειδικός πάντα θα σε επιβραβεύσει για την προσπάθεια σου για να κρατηθείς διατροφικά ενεργός και γεμάτος κουράγιο και ενέργεια. Παράλληλα θα σε μάθει να επιβραβεύεις τον εαυτό σου όχι μόνο για έναν πειρασμό που δεν έφαγες αλλά ακόμη και για έναν πειρασμό που έφαγες χωρίς να έχεις τύψεις. Θα σου εξηγήσει πως η διατροφή δεν είναι η συνεχής αποφυγή πραγμάτων αλλά ή δοκιμή τους με μέτρο. Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ, συνεπώς θα φάμε θα πιούμε, θα κάνουμε λάθη και θα επανέλθουμε πάλι στα καλά μας. Αρκεί να έχουμε κάποιον να μας καθοδηγεί σωστά.

Από την επιβράβευση στο πραγμάτωση του στόχου

Συνήθως όλα τα πράγματα έχουν μια αρχή μια μέση και ένα τέλος. Στη περίπτωσή μας όλοι σχεδόν ξεχνούν και δεν προλαβαίνουν να περάσουν από όλα τα στάδια γιατί νομίζουν πως μόνοι τους μπορούν τα καταφέρουν καλύτερα. Είναι άπειρα τα παραδείγματα του τύπου: ΄΄δεν θα έρθω γιατί δεν έχω χάσει, θα έρθω όταν χάσω΄΄, σαν να λες στον παθολόγο, δεν έρχομαι γιατί είμαι άρρωστος θα περάσω όταν γίνω καλά!!! Ένας σωστός διαιτολόγος θα σου μάθει να βλέπεις τον στόχο σου από την αρχή, να παρακολουθείς το λίπος σου, θα σε ωθεί να μαθαίνεις μέσα από όλη την διαδικασία κάθε φορά και να σε κάνει όσο γίνεται να γίνεις ο διαιτολόγος του εαυτού σου μετά από καιρό. Τα αποτελέσματα έρχονται με τον καιρό αν μπεις σωστά στην διαδικασία (απώλεια βάρους) και βγεις σωστά από αυτή (σταθεροποίηση βάρους-συντήρηση).

Ο διαιτολόγος σου θεωρώ δεν είναι δεν είναι απλά ένας ειδικός! Είναι ο ψυχολόγος σου, ο θεραπευτής του σώματός σου, ο φίλος σου, ο συμβουλάτοράς σου και πάνω απ’ όλα ο συμπορευτής σου σε μια δύσκολή πορεία εμπιστοσύνης η οποία να εύχεσαι και να προσπαθείς πάντα να έχει ένα τέλος καλό.

Θα πρέπει να βρούμε με ποιον θα φάμε και θα πιούμε, πριν βρούμε τι θα φάμε και θα πιούμε. ~Επίκουρος, 341-270 π.Χ., Αρχαίος φιλόσοφος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ανδρέας Αναγνωστόπουλος

- Γεννήθηκε στον Αθήνα το 1981. Σπούδασε Διατροφή Διαιτολογία στο ΑΤΕΙ Σητείας, έπειτα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του το 2008. Την περίοδο 2005-2006 έκανε την πρακτική του άσκηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου ασχολήθηκε με άτομα με κλινικά προβλήματα καθώς και θέματα παχυσαρκίας. Η τοποθέτηση του στο διαιτολογικό τμήμα του νοσοκομείου του προσκόμισε πολύτιμες γνώσεις πάνω στον τομέα της κλινικής διατροφής και διαιτολογίας. Τον Δεκέμβριο του 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σκωτίας (University of Glasgow) από όπου και του απονεμήθηκε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης πάνω στην ανθρώπινη διατροφή με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή (M.Sc in Human Nutrition with specialisation in Exercise and Sports Nutrition). Η μεταπτυχιακή του εργασία είχε θέμα "Τα αποτελέσματα ενός συμπληρώματος διατροφής με κρεατίνη και γλυκερόλη στην θερμορύθμιση και την οικονομία στο τρέξιμο σε συνθήκες ζέστης σε αθλητές αντοχής" και εκδόθηκε το 2011 στο περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition. Έχει συντάξει από τότε άρθρα τα για ηλεκτρονικά περιοδικά όπως το e-food for e-thought και έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια και ημερίδες που αφορούν στην διατροφή. Από το 2010 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στα Φάρσαλα καθώς συνεργάζεται και με την ποδοσφαιρική Ακαδημία Γ.Σ Αναγέννηση Φαρσάλων.