Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρατηρήσει τα πιο πάνω συμπτώματα στα λουλούδια μας ή στον κήπο μας. Αλήθεια, τι είναι αυτό το βαμβάκι που παρουσιάζεται στα φύλλα κα τους βλαστούς των φυτών μας; Είναι ζημιογόνο για τα φυτά;
Είναι 2 συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους περισσότερους πελάτες μας.
Τι είναι η βαμβακάδα ή βαμβακίαση; (Pseudococcus ή Planococcus citri Risso)
Πρόκειται για έντομο του οποίου το όνομα προέρχεται από το σαν βαμβάκι κηροδιαποτισμένο επικάλυμμα των αποικιών του. Το κοκκοειδές αυτό μπορεί να κάνει, στο δικό μας περιβάλλον, 4 – 6 γενεές το χρόνο, με ικανότητα διαχείμασης υπό διάφορα βιολογικά του στάδια. ‘Ομως η μέγιστη ανάπτυξή του ευνοείται από υψηλές θερμοϋγρομετρικές τιμές, γι’αυτό και οι προσβολές του παραμένουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση κατά τους χειμερινούς και πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, ενώ αργότερα και μάλιστα από το δεύτερο ήμισυ του Ιουλίου (και μέχρι όλο το Σεπτέμβριο) οι αποικίες του παρουσιάζουν μια έντονη διάδοση, προπαντός στις λιγότερο αεριζόμενες ζώνες. Γι’ αυτό και εγκαθίσταται στα πιο σκιαζόμενα και πιο προφυλαγμένα μέρη του δέντρου.
Ζημιές στα φυτά
Οι νεαρές προνύμφες προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα ενώ οι μεγαλύτερες φεύγουν και προσβάλλουν τους βλαστούς και τον κορμό. Τρέφονται με τους χυμούς των φυτικών ιστών εξασθενώντας το φυτό. Δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα εκτός και αν οι πληθυσμοί των εντόμων είναι μεγάλοι οπότε παρατηρείται φυλλόπτωση ή ακόμη και ξήρανση του φυτού.
Αντιμετώπιση
Σε περίπτωση που το έντομο έχει εγκατασταθεί στον κήπο ή την καλλιέργειά μας αφαιρούμε άμεσα με κλάδεμα όλα τα προσβεβλημένα κλαδιά και τα καίμε. Επίσης μπορούμε να επέμβουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως λάδια και άλατα λιπαρών οξέων ή με χημικά σκευάσματα της ομάδας των οργανοφοσφωρικών. Οι χημικές επεμβάσεις καλά είναι να γίνονται στην αρχή της προσβολής ώστε να περιορίσουμε την ζημιά στο φυτό ή την καλλιέργεια. Προτείνουμε σε όλους να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους.